Citrom

Citrom (Citrus limonum)

A szó hallatán még a nyál is összefut a számban. Ezt a sokoldalú növényt már az ókorban is ismerték, és előszeretettel használták a mindennapokban. Mondhatnám, hogy népszerűsége töretlen az évezredeken át.

Egyiptomban ételmérgezések gyógyítására használták, dél-európai szomszédjaink fertőzések elleni csodaszerként tartották számon, a füvesemberek belek tisztítására , és ízületi fájdalmak enyhítésére alkalmazták.

A citromolajnak számos hasznos tulajdonsága van, és sokféle módon alkalmazható. Itt néhány példa arra, mire jó a citromolaj:

Frissítő illat: A citromolaj friss, citrusos illata kellemes és élénkítő. Aroma diffúzorban használva felfrissítheti a levegőt és javíthatja a hangulatot.

Bőrápolás: A citromolaj hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a száraz bőr kezelésében. Hígított formában masszírozd be a bőrbe vagy add hozzá krémekhez. Figyelj oda a használat során! Fényérzékenyítő hatása van.

Tisztítás: A citromolaj antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, így kiválóan alkalmazható háztartási tisztítószerek készítéséhez. Adhatsz hozzá más tisztítószerekhez, vagy vízzel hígítva permetezheted fel az otthonodban.

Hangulatjavítás: Az aromaterápiában a citromolajnak hangulatjavító hatása van. Segíthet csökkenteni a stresszt és a feszültséget, valamint felfrissítheti az elmét.

Légtisztítás: A citromolaj baktériumölő tulajdonságai miatt használható a levegő minőségének javítására. Permetezd be vele a szobát vagy használd aroma diffúzorban.

Hajápolás: A citromolaj segíthet megszabadulni a fejbőr korpásodásától és szabályozhatja a fejbőr faggyútermelését. Adj hozzá pár cseppet a samponhoz, vagy hígítsd fel egy hordozóolajjal, és masszírozd be a fejbőrbe.

Íz javítása: Néhány csepp citromolajat hozzáadva ételekhez vagy italokhoz fokozhatod az ízüket, anélkül, hogy a valódi citrom héját használnád.

A citromolajat elkészítheted házilag is. Ötletet itt találsz.

Emlékezz, mindig hígítsd fel a citromolajat, mielőtt bőrre vagy hajra alkalmaznád, és ha belsőleg használnád, fontos, hogy olyan minőségű, amelyet fogyaszthatóként jelöltek meg. Ne használd túlzott mennyiségben, és konzultálj szakemberrel, ha várandós vagy, illetve ha allergiás vagy a citrusfélékre.
6 kreatv 7jpg