"Problémás alkotórészek"

Magas ketontartalmú (25-30%) olajokat, amilyen a borsmentaolaj, vagy a fenolokban gazdag olajokat, mint a timolt (40-55%)  tartalmazó kakukkfű, csak alacsony dózisban szabad alkalmazni és akkor is csak rövid ideig.

Te tudtad?

ősi szenzoros modalitások
Érzékelés; észlelés; kémiai érzékek
érzékelés
Megkülönböztető idegi válasz a környezet ingereire
észlelés
Az érzékeléssel szerzett információk jelentésének felismerése
kémiai érzékek
A receptorok kémiai anyagok jelenlétét regisztrálják,
 információforrás jellegük mellett érzelmi befolyásuk is van (ízlelés, szaglás)
szaglás
Ősi, a törzsfejlődés korai szintjén kialakult szenzoros modalitás:
táplálékkeresés és - kiválasztás, ellenség észlelése,
fajtársak és azok nemének azonosítása, fajfenntartás,
territoriális viselkedés, veszélyjelzés
feromonok
Szexuális jelzésként szolgáló speciális illatanyagok
szaganyagok
Illékony, párolgó anyagok, céljuk, hogy a levegőbe kerüljenek,
a molekulák zsíroldékonyak legyenek
Arisztotelész
Alapszagok:
csípős, zamatos, savanyú és fanyar
John Amoore
Kulcs a zárban elmélet:
az orrunkban korlátozott számú receptor található,
amelyek mindegyike adott molekulák felismerésére hivatott,
és amikor inger éri, egy alapszagnak megfelelő jelet állít elő.
Alapszagok:
éteres, kámforos, mósuszos (pézsmaszagú), virágillatú, mentolos, csípős, rothadó
Henning-féle szaghasáb
Hat alapminőség:
fűszer, virág, gyümölcs, gyanta, dohány, rothadt
Susan Schiffmann 
Többdimenziós skálázás:
nem a szagok leíró jellemzése,
csak különböző szagok hasonlóságának számszerű megítélése
belégzés
A levegővel az orrba kerülő molekulák az orrüregben keringenek,
a belégzett molekulák kb. 2%-a éri el a receptorokat
szippantás
Több molekula kerül az orrba és nagyobb sebességgel mozognak
nazális ciklus
A két orrlyuk egymással váltakozva működik,
ciklus hossza 4-6 óra
szaglóhám
Mindkét orrüreg felső részén, kb. 250 mm2-en szaglóreceptorok
szaglóreceptorok
Emberben 6-10 millió; 1000 típusú;
élettartamuk 5-8 hét; valódi receptorsejtek
átmeneti anozmia
Szaglóképesség ideiglenes elvesztése, ha a csillószőrök megsérülnek
specifikus anozmiák
Az egyes specifikus receptorfehérjék hiányával magyarázható
fehérjehipotézis
A szaganyagokat fehérjemolekulák fogják be,
majd a nyálkán keresztül elszállítják a receptorfehérjékhez
szaglógumó
Ez kapja a szaglóidegek összes bemenetét
glomerulusok
Ezek fogadják a szaglórostokat
Proust-effekt
Az illat jó epizodikus emlékezet előhívó hatású inger
Jacobson-szerv
Sok állatban megtalálható járulékos szerv
főként feromonok felismerésére szolgál
reprodukcióban és társas viselkedésben van jelentős szerepe
szag erőssége
Függ a levegőben lévő molekulák koncentrációjától
és ebből mennyi éri el a szaglóhámot
szagkonstancia
A szag észlelt erőssége állandó marad az áramlási sebesség változása ellenére
(pedig több az átáramló molekula)
szagadaptáció
Az észlelt intenzitás az időtartam növekedésével folyamatosan csökken,
végül kb. az eredeti szint 30%-ánál megáll
rövid távú adaptáció
Az agyban zajlik le a folyamat, nem az orrban
hosszú távú adaptáció
Krónikus kitétel esetén károsodnak az adott szagra érzékeny receptorsejtek,
a helyreálláshoz néhány hét megvonás kell az adott szagtól
keresztadaptáció
Valamely szag iránti átmeneti érzéketlenséget lehet kiváltani egy másik,
közeli szagnak való kitettséggel
szagelnyomás
Egy egyedül bemutatott anyag által keltett szag erőssége csökkenhet,
ha ugyanazt a szagot egy másikkal kombináljuk
szagérzékenység
Függ egyéb tényezőktől: életkor, napszak, nem, életmód
detektációs küszöbSzagészlelés
identifikációs küszöb
Szagazonosítás
bistabil szagok
Kontextustól függően két különböző élményminőséget válthatnak ki
zamat
Multimodális élmény: látás + íz + illat + tapintás, állag
olfaktoros inger
Egyes illatok íz-szerű tulajdonságokkal is rendelkeznek
prenatális szaglás
Az emberi magzat már a terhesség alatt megtanulja anyja táplálékának szagát,
újszülöttként felismeri a jellegzetes szagokat
anozmia
Szaglóképesség teljes hiánya
hipozmia
Csökkent általános szaglóképesség (pl. nátha miatt)
hiperozmia
A szagokra való, szokottnál nagyobb érzékenységet jelenti:
ízlelő és szaglóképességükről híresek például a bor- és kávé-, parfümszakértők
kakozmia
Szaghallucináció,
nem a helyzethez illő, egyáltalán jelen nem lévő szagok érzékelése

Forrás: https://quizlet.com/701605590/kognitiv-pszicho-i-fogalmak-flash-cards/