Magas ketontartalmú (25-30%) olajokat, amilyen a borsmentaolaj, vagy a fenolokban gazdag olajokat, mint a timolt (40-55%) tartalmazó kakukkfű, csak alacsony dózisban szabad alkalmazni és akkor is csak rövid ideig.
ősi szenzoros modalitások
| Érzékelés; észlelés; kémiai érzékek |
érzékelés | Megkülönböztető idegi válasz a környezet ingereire |
észlelés | Az érzékeléssel szerzett információk jelentésének felismerése |
kémiai érzékek |
A receptorok kémiai anyagok jelenlétét regisztrálják,
információforrás jellegük mellett érzelmi befolyásuk is van (ízlelés, szaglás) |
szaglás
|
Ősi, a törzsfejlődés korai szintjén kialakult szenzoros modalitás: táplálékkeresés és - kiválasztás, ellenség észlelése, fajtársak és azok nemének azonosítása, fajfenntartás, territoriális viselkedés, veszélyjelzés |
feromonok
| Szexuális jelzésként szolgáló speciális illatanyagok |
szaganyagok
| Illékony, párolgó anyagok, céljuk, hogy a levegőbe kerüljenek, a molekulák zsíroldékonyak legyenek |
Arisztotelész | Alapszagok: csípős, zamatos, savanyú és fanyar |
John Amoore
| Kulcs a zárban elmélet: az orrunkban korlátozott számú receptor található, amelyek mindegyike adott molekulák felismerésére hivatott, és amikor inger éri, egy alapszagnak megfelelő jelet állít elő. Alapszagok: éteres, kámforos, mósuszos (pézsmaszagú), virágillatú, mentolos, csípős, rothadó |
Henning-féle szaghasáb
| Hat alapminőség: fűszer, virág, gyümölcs, gyanta, dohány, rothadt |
Susan Schiffmann | Többdimenziós skálázás: nem a szagok leíró jellemzése, csak különböző szagok hasonlóságának számszerű megítélése |
belégzés | A levegővel az orrba kerülő molekulák az orrüregben keringenek, a belégzett molekulák kb. 2%-a éri el a receptorokat |
szippantás | Több molekula kerül az orrba és nagyobb sebességgel mozognak |
nazális ciklus | A két orrlyuk egymással váltakozva működik, ciklus hossza 4-6 óra |
szaglóhám |
Mindkét orrüreg felső részén, kb. 250 mm2-en szaglóreceptorok
|
szaglóreceptorok | Emberben 6-10 millió; 1000 típusú; élettartamuk 5-8 hét; valódi receptorsejtek |
átmeneti anozmia | Szaglóképesség ideiglenes elvesztése, ha a csillószőrök megsérülnek
|
specifikus anozmiák | Az egyes specifikus receptorfehérjék hiányával magyarázható |
fehérjehipotézis |
A szaganyagokat fehérjemolekulák fogják be, majd a nyálkán keresztül elszállítják a receptorfehérjékhez |
szaglógumó | Ez kapja a szaglóidegek összes bemenetét |
glomerulusok
| Ezek fogadják a szaglórostokat
|
Proust-effekt | Az illat jó epizodikus emlékezet előhívó hatású inger |
Jacobson-szerv | Sok állatban megtalálható járulékos szerv főként feromonok felismerésére szolgál reprodukcióban és társas viselkedésben van jelentős szerepe |
szag erőssége | Függ a levegőben lévő molekulák koncentrációjától és ebből mennyi éri el a szaglóhámot |
szagkonstancia | A szag észlelt erőssége állandó marad az áramlási sebesség változása ellenére (pedig több az átáramló molekula) |
szagadaptáció | Az észlelt intenzitás az időtartam növekedésével folyamatosan csökken, végül kb. az eredeti szint 30%-ánál megáll |
rövid távú adaptáció | Az agyban zajlik le a folyamat, nem az orrban
|
hosszú távú adaptáció | Krónikus kitétel esetén károsodnak az adott szagra érzékeny receptorsejtek, a helyreálláshoz néhány hét megvonás kell az adott szagtól |
keresztadaptáció | Valamely szag iránti átmeneti érzéketlenséget lehet kiváltani egy másik, közeli szagnak való kitettséggel |
szagelnyomás
| Egy egyedül bemutatott anyag által keltett szag erőssége csökkenhet, ha ugyanazt a szagot egy másikkal kombináljuk |
szagérzékenység
| Függ egyéb tényezőktől: életkor, napszak, nem, életmód |
detektációs küszöb | Szagészlelés |
identifikációs küszöb | Szagazonosítás |
bistabil szagok | Kontextustól függően két különböző élményminőséget válthatnak ki |
zamat | Multimodális élmény: látás + íz + illat + tapintás, állag |
olfaktoros inger | Egyes illatok íz-szerű tulajdonságokkal is rendelkeznek |
prenatális szaglás | Az emberi magzat már a terhesség alatt megtanulja anyja táplálékának szagát, újszülöttként felismeri a jellegzetes szagokat |
anozmia | Szaglóképesség teljes hiánya |
hipozmia | Csökkent általános szaglóképesség (pl. nátha miatt) |
hiperozmia | A szagokra való, szokottnál nagyobb érzékenységet jelenti: ízlelő és szaglóképességükről híresek például a bor- és kávé-, parfümszakértők |
kakozmia | Szaghallucináció, nem a helyzethez illő, egyáltalán jelen nem lévő szagok érzékelése |
Forrás: https://quizlet.com/701605590/kognitiv-pszicho-i-fogalmak-flash-cards/
|
Gyógyító Illatok
Magyarország
© Gyógyító Illatok