Illatokkal átitatott gondolatok az egészséges hétköznapokért.
Minden, ami életszagú - legyen az szépség, egészség, háztartás, ünnep, írások, receptek -, itt megtalálod, hogy inspirálódj!  Csatlakozz hozzám, és fedezd fel a gyógyító illatok és illóolajok világát! Regisztrálj a hírlevelemre, hogy mindig elsőként értesülj a friss, naprakész információkról!

Töltsd ki az űrlapot most!

Galíciai farsangi fülek

Orejas de Entroido 
A galíciai karneválok egyik legjellemzőbb desszertje a  karneváli sült fülek. A tészta elkészítése nagyon egyszerű, csak lelkes dagasztás kell hozzá. A tésztát pihentetni kell, hogy amikor elkezded nyújtani, gond nélkül kezelhető legyen. Ideális esetben a tésztából egy jó adagot ki kell nyújtani (nagyon vékonyra) és utána megsütni, így minden figyelmet a sütésre lehet fordítani. A fülek hamar megpirulnak.

Hozzávalók:

Tésztához (ez a tészta nem tartalmaz cukrot vagy élesztőt!)

  • 500 g liszt + csipet só
  • 2 L-es méretűtojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 120 ml szobahőmérsékletű tej + (60 ml tartalék arra az esetre, ha a dagasztás során esetleg hozzá kell adni)
  • Egy narancs és egy citrom reszelt héja (kezeletlen gyümölcsöket válasszunk!)
  • 12 ml ánizsesszencia
  • Olaj a sütéshez (napraforgó)
Szóráshoz:
  • porcukor


Elkészítése:

Üsd bele a tojásokat egy tálba, add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, majd add hozzá a tejet, a hideg olvasztott vajat és az ánizst, a keveréket jól verd fel. Kis adagokban add hozzá a lisztet és keverd össze egy fakanállal. Keverés közben még lisztet adhatsz hozzá, amíg össze nem áll a tészta, de ha szükséges, abból a 60 ml tejből egy keveset (vagy az egészet) is hozzáadhatod, ha a tészta úgy kívánja. Amikor az összes liszt majdnem bedolgozásra került, lisztezett munkalapra borítsd ki a tésztát. Dagaszd lelkesen, a jó tészta sikere az, ha beleteszed azt a szeretetenergiát a dagasztásba, amíg teljesen össze nem áll a tészta. Dolgozhatsz persze robotgéppel is, az ideális az, ha körülbelül 8-10 percig dagasztja a gép a tésztát.

Ha jól összegyúrtad a tésztát, gömböcöt formázol belőle, lisztet szórsz rá, letakarod és legalább fél - egy órát pihenteted. Ha elkészültél vele, de nem akarod azonnal felhasználni, akkor csomagold be a tésztát frissen tartó fóliába és hagyd a hűtőszekrényben. Felhasználáskor vedd ki a hűtőszekrényből és hagyd szobahőmérsékleten egy órát, mielőtt elkezdenél vele dolgozni.

Szedj le a tésztából kis adagokat (25 és 30 g között van egy adag) és nagyon vékonyra nyújtsd ki őket. Amikor elkészültél a nyújtással, tegyél egy serpenyőt bő olajjal a tűzre, és hagyd felmelegedni (kb. 175° vagy 180°C) és kezdd el sütni a kinyújtott vékony tésztalapokat. Vigyázz! A tészta gyorsan kisül, ezért nagyon oda kell figyelni a serpenyőre. Ha kisültek a farsangi fülek, tedd őket nedvszívó konyhai papírra, majd onnan egy tálba és szórd meg porcukorral a tetejüket.

Jó étvágyat!

Illatos gyömbérszelet

A gyömbérszelet egy ízletes és fűszeres sütemény, amely tökéletes választás az adventi időszakban. 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt kardamon
  • 1/4 tk só
  • 150 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 150 g barna cukor
  • 1 nagy tojás
  • 4 evőkanál méz

A krémhez:

  • 200 g krémsajt
  • 80 g porcukor
  • 1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy négyzet alakú sütőformát sütőpapírral.

  2. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kardamont és sót.

  3. Egy másik tálban keverd ki a vajat a barna cukorral, majd add hozzá a tojást, és alaposan keverd el. Tegyél hozzá mézet is.

  4. A vajas keverékhez adagold hozzá a száraz összetevőket, és keverd, amíg egy egynemű tésztát kapsz.

  5. Öntsd a tésztát előkészített sütőformába, és simítsd el egyenletesen.

  6. Süsd a tésztát előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, végezz tűpróbát, akkor jó, ha már nincs tészta a tűn.

  7. Hagyd kihűlni a sütőformában.

  8. Közben készítsd el a krémet: Egy tálban keverd össze a krémsajtot, porcukrot és vanília kivonatot, amíg sima és krémes lesz.

  9. Amikor a tészta teljesen kihűlt, kend meg egyenletesen a krémmel.

  10. Vágd fel a süteményt kis négyzetekre, és tálald.

Szabadon kísérletezz az arányokkal vagy add hozzá egyéb kedvenc fűszereidet a tésztához!

Vaníliás diószelet

Hozzávalók:

Tészta:

  • 2 csésze liszt
  • 1/2 csésze porcukor
  • 1 csésze hideg vaj, kockázva

Diós réteg:

  • 2 csésze darált dió
  • 1 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 tojás

A tetejére:

  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

  2. A tészta elkészítéséhez a lisztet és porcukrot keverd össze egy tálban. Majd dolgozd össze a hideg vajjal, amíg morzsás állagú lesz.

  3. Nyomkodd bele az aljára a tepsibe, majd süsd 15-20 percig, vagy amíg az alja kezd kissé aranyszínűvé válni.

  4. Eközben készítsd el a diós réteget. Keverd össze a darált diót, porcukrot, vaníliát és tojásokat egy másik tálban.

  5. Amikor az alaptészta kész, öntsd rá a diós keveréket, és egyengesd el.

  6. Süsd további 25-30 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnák lesznek.

  7. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel. Szórd meg porcukorral a tetejét.

Sütőtökös Fahéjas Muffin

Az őszi évszak fantasztikus lehetőségeket kínál édes és fűszeres sütemények készítésére! 

Hozzávalók:

  • 1 és 3/4 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze fehér cukor
  • 1/2 csésze olaj
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csésze sütőtök puré

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és fűszereket.
  3. Egy másik tálban keverd össze a barna cukrot, fehér cukrot, olajat, tojásokat, vaníliát és sütőtök purét.
  4. Lassan keverd hozzá a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, amíg egy homogén masszát nem kapsz.
  5. Töltsd muffinformákba a tésztát, majd süsd 18-20 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta lesz.

Almás-Pálinkás Pite


Hozzávalók:

  • 6-8 közepes alma, hámozva és vékony szeletekre vágva
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 evőkanál pálinka (vagy vanília kivonat)
  • 1 csomag leveles tészta

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy tálban keverd össze az almát, barna cukrot, fahéjat, szegfűszeget és pálinkát.
  3. Nyújtsd ki a leveles tésztát egy lisztezett felületen.
  4. Helyezd az almás tölteléket a tészta közepére.
  5. Hajtsd be a tésztát az almák felett, hogy egy kerek pite alakuljon ki.
  6. Süssd 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranyszínűvé válik.

Illatos körte galette

A galette egy egyszerű és laza tésztával készült francia sütemény, amely ideális a körte szezonjában. Íme egy egyszerű körte galette recept:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 és 1/4 csésze liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze hideg vaj, kockázva
  • 1/4 csésze hideg víz

Töltelék:

  • 3-4 körte, hámozva és vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál liszt (a töltelék besűrítéséhez)

Kenéshez:

  • 1 tojás, felvert (opcionális)
  • Cukor a tészta szóráshoz

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban. Adj hozzá a hideg vajat, és morzsold össze ujjaid segítségével, amíg a keverék morzsás állagú lesz.

  2. Adagold hozzá a hideg vizet apránként, és gyúrd át, amíg egy összetartó tésztát nem kapsz. Ne dolgozd túl a tésztát. Tekerd be fóliába, és hűtsd le legalább 30 percig.

  3. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.

  4. A töltelék elkészítéséhez keverd össze a körteszeleteket, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, a fahéjat és a lisztet egy tálban.

  5. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré.

  6. Helyezd a tésztakört egy sütőpapírral bélelt tepsire.

  7. Középre halmozd fel a körteszeleteket, hagyva az oldalakat szabadon.

  8. Hajtsd be az oldalakat a töltelék fölé, hogy létrejöjjön a galette laza, szabadon formált szélű kialakítása.

  9. Kenheted felvert tojással a tészta felszínét, majd szórd meg cukorral.

  10. Süsd a galette-t 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.

  11. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald. További opcionális lehetőség, hogy tálalás előtt megszórod porcukorral vagy szolgálsz mellé vaníliafagylaltot.

Ez a körte galette egy könnyű, de kifinomult desszert, amely ideális az őszi körteszezonban. Jó étvágyat!

Churros



Mmmm, churros! Ez egy nagyszerű spanyol desszert, és könnyű is elkészíteni. Itt van egy egyszerű churros recept, amit kipróbálhatsz:

Hozzávalók:

1 csésze víz
2 és 1/2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál olaj (pl. napraforgóolaj)
1 csésze liszt
2 tojás
1/2 teáskanál vanília kivonat
Olaj a sütéshez
Cukor és fahéj keveréke a forgatáshoz


Elkészítés:
Egy közepes lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a cukrot, sót és olajat.
Vegyél le a lábast a tűzről, majd szitával szórd bele a lisztet. Keverd addig, amíg sima tésztát nem kapsz.
Hagyd kicsit kihűlni a tésztát, majd keverd bele egyesével a tojásokat. Add hozzá a vaníliát is.
Melegíts fel bő olajat egy serpenyőben közepes hőfokon.
Tegyél egy csillagformájú habzsákba (vagy zipzáras műanyagzacskóba) a tésztából, majd nyomd ki a forró olajba.
Süsd mindkét oldalát aranybarnára (ez csak pár percet vesz igénybe).
Vegyed ki őket egy lyukas kanállal, majd forgasd meg cukor és fahéj keverékében.

És kész is!

Tálald melegen, lehetőleg olvadt csokoládéval vagy forró csokival. Jó étvágyat!