Töltsd ki az űrlapot most!
Orejas de Entroido
A galíciai karneválok egyik legjellemzőbb desszertje a karneváli sült fülek. A tészta elkészítése nagyon egyszerű, csak lelkes dagasztás kell hozzá. A tésztát pihentetni kell, hogy amikor elkezded nyújtani, gond nélkül kezelhető legyen. Ideális esetben a tésztából egy jó adagot ki kell nyújtani (nagyon vékonyra) és utána megsütni, így minden figyelmet a sütésre lehet fordítani. A fülek hamar megpirulnak.
Hozzávalók:
Tésztához (ez a tészta nem tartalmaz cukrot vagy élesztőt!)
Elkészítése:
Üsd bele a tojásokat egy tálba, add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, majd add hozzá a tejet, a hideg olvasztott vajat és az ánizst, a keveréket jól verd fel. Kis adagokban add hozzá a lisztet és keverd össze egy fakanállal. Keverés közben még lisztet adhatsz hozzá, amíg össze nem áll a tészta, de ha szükséges, abból a 60 ml tejből egy keveset (vagy az egészet) is hozzáadhatod, ha a tészta úgy kívánja. Amikor az összes liszt majdnem bedolgozásra került, lisztezett munkalapra borítsd ki a tésztát. Dagaszd lelkesen, a jó tészta sikere az, ha beleteszed azt a szeretetenergiát a dagasztásba, amíg teljesen össze nem áll a tészta. Dolgozhatsz persze robotgéppel is, az ideális az, ha körülbelül 8-10 percig dagasztja a gép a tésztát.
Ha jól összegyúrtad a tésztát, gömböcöt formázol belőle, lisztet szórsz rá, letakarod és legalább fél - egy órát pihenteted. Ha elkészültél vele, de nem akarod azonnal felhasználni, akkor csomagold be a tésztát frissen tartó fóliába és hagyd a hűtőszekrényben. Felhasználáskor vedd ki a hűtőszekrényből és hagyd szobahőmérsékleten egy órát, mielőtt elkezdenél vele dolgozni.
Szedj le a tésztából kis adagokat (25 és 30 g között van egy adag) és nagyon vékonyra nyújtsd ki őket. Amikor elkészültél a nyújtással, tegyél egy serpenyőt bő olajjal a tűzre, és hagyd felmelegedni (kb. 175° vagy 180°C) és kezdd el sütni a kinyújtott vékony tésztalapokat. Vigyázz! A tészta gyorsan kisül, ezért nagyon oda kell figyelni a serpenyőre. Ha kisültek a farsangi fülek, tedd őket nedvszívó konyhai papírra, majd onnan egy tálba és szórd meg porcukorral a tetejüket.
Jó étvágyat!
A gyömbérszelet egy ízletes és fűszeres sütemény, amely tökéletes választás az adventi időszakban.
Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy négyzet alakú sütőformát sütőpapírral.
Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, őrölt gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kardamont és sót.
Egy másik tálban keverd ki a vajat a barna cukorral, majd add hozzá a tojást, és alaposan keverd el. Tegyél hozzá mézet is.
A vajas keverékhez adagold hozzá a száraz összetevőket, és keverd, amíg egy egynemű tésztát kapsz.
Öntsd a tésztát előkészített sütőformába, és simítsd el egyenletesen.
Süsd a tésztát előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, végezz tűpróbát, akkor jó, ha már nincs tészta a tűn.
Hagyd kihűlni a sütőformában.
Közben készítsd el a krémet: Egy tálban keverd össze a krémsajtot, porcukrot és vanília kivonatot, amíg sima és krémes lesz.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, kend meg egyenletesen a krémmel.
Vágd fel a süteményt kis négyzetekre, és tálald.
Szabadon kísérletezz az arányokkal vagy add hozzá egyéb kedvenc fűszereidet a tésztához!
Hozzávalók:
Tészta:
Diós réteg:
A tetejére:
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A tészta elkészítéséhez a lisztet és porcukrot keverd össze egy tálban. Majd dolgozd össze a hideg vajjal, amíg morzsás állagú lesz.
Nyomkodd bele az aljára a tepsibe, majd süsd 15-20 percig, vagy amíg az alja kezd kissé aranyszínűvé válni.
Eközben készítsd el a diós réteget. Keverd össze a darált diót, porcukrot, vaníliát és tojásokat egy másik tálban.
Amikor az alaptészta kész, öntsd rá a diós keveréket, és egyengesd el.
Süsd további 25-30 percig, vagy amíg a tészta szélei aranybarnák lesznek.
Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel. Szórd meg porcukorral a tetejét.
Az őszi évszak fantasztikus lehetőségeket kínál édes és fűszeres sütemények készítésére!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hozzávalók:
Elkészítés:
A galette egy egyszerű és laza tésztával készült francia sütemény, amely ideális a körte szezonjában. Íme egy egyszerű körte galette recept:
A tészta elkészítéséhez keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban. Adj hozzá a hideg vajat, és morzsold össze ujjaid segítségével, amíg a keverék morzsás állagú lesz.
Adagold hozzá a hideg vizet apránként, és gyúrd át, amíg egy összetartó tésztát nem kapsz. Ne dolgozd túl a tésztát. Tekerd be fóliába, és hűtsd le legalább 30 percig.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
A töltelék elkészítéséhez keverd össze a körteszeleteket, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, a fahéjat és a lisztet egy tálban.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré.
Helyezd a tésztakört egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Középre halmozd fel a körteszeleteket, hagyva az oldalakat szabadon.
Hajtsd be az oldalakat a töltelék fölé, hogy létrejöjjön a galette laza, szabadon formált szélű kialakítása.
Kenheted felvert tojással a tészta felszínét, majd szórd meg cukorral.
Süsd a galette-t 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.
Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald. További opcionális lehetőség, hogy tálalás előtt megszórod porcukorral vagy szolgálsz mellé vaníliafagylaltot.
Ez a körte galette egy könnyű, de kifinomult desszert, amely ideális az őszi körteszezonban. Jó étvágyat!
Mmmm, churros! Ez egy nagyszerű spanyol desszert, és könnyű is elkészíteni. Itt van egy egyszerű churros recept, amit kipróbálhatsz:
Hozzávalók:
1 csésze víz
2 és 1/2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál olaj (pl. napraforgóolaj)
1 csésze liszt
2 tojás
1/2 teáskanál vanília kivonat
Olaj a sütéshez
Cukor és fahéj keveréke a forgatáshoz
Elkészítés:
Egy közepes lábasban forrald fel a vizet, majd add hozzá a cukrot, sót és olajat.
Vegyél le a lábast a tűzről, majd szitával szórd bele a lisztet. Keverd addig, amíg sima tésztát nem kapsz.
Hagyd kicsit kihűlni a tésztát, majd keverd bele egyesével a tojásokat. Add hozzá a vaníliát is.
Melegíts fel bő olajat egy serpenyőben közepes hőfokon.
Tegyél egy csillagformájú habzsákba (vagy zipzáras műanyagzacskóba) a tésztából, majd nyomd ki a forró olajba.
Süsd mindkét oldalát aranybarnára (ez csak pár percet vesz igénybe).
Vegyed ki őket egy lyukas kanállal, majd forgasd meg cukor és fahéj keverékében.
És kész is!
Tálald melegen, lehetőleg olvadt csokoládéval vagy forró csokival. Jó étvágyat!
© Gyógyító Illatok