Illatokkal átitatott gondolatok az egészséges hétköznapokért.
Minden, ami életszagú - legyen az szépség, egészség, háztartás, ünnep, írások, receptek -, itt megtalálod, hogy inspirálódj!  Csatlakozz hozzám, és fedezd fel a gyógyító illatok és illóolajok világát! Regisztrálj a hírlevelemre, hogy mindig elsőként értesülj a friss, naprakész információkról!

Töltsd ki az űrlapot most!

Galícia illatos

karácsonyi fogásai

Galíciában egy teljes évet éltem, azóta ízlelőbimbóimban őrzöm az ínycsiklandó gallego ételek ízét, emlékszem a finom illatokra. Elfogultan mondom, hogy a galíciai konyhának párja nincs, a galíciai gasztronómia az egyik legváltozatosabb, legkülönlegesebb és legfinomabb a világon. Emellett Spanyolország észak-nyugati szeglete adott már a világnak számos kiváló séfet is.
Galíciában szeretik a gasztronómiai fesztiválokat, ahol mindent meg lehet kóstolni, ki lehet próbálni, de ezek a rendezvények megérnek akár több külön írást is. Így viszont télvíz idején a hagyományos galíciai karácsonyi ételekről teszek csak említést, amelyekből nem hiányozhatnak a tenger gyümölcsei, és az igen népszerű halas és húsos ételek sem.
Hasonlóan az itthoni hagyományokhoz december 24-én sokan vacsorára halat vagy tengeri herkentyűket esznek, karácsony napján pedig az ünnepi ebéden a húsoké a főszerep.

5 tipikus galíciai tenger gyümölcsei étel karácsonykor

1. Főtt rák (El centollo cocido) A tipikus galíciai ételek közül a tenger gyümölcsei nem hiányozhatnak az asztalról, a rák pedig az egyik ilyen finomság, amelynek vastag, vöröses héja tüskékkel borított. Az elkészítéséhez forrásban lévő vízbe kell tenni és várni kell néhány percet, amíg megfő. Ezután a testet és a lábakat el kell választani a héjtól, meglocsolni egy kis Albariño borral.
2. Töltött kagyló (Vieiras rellenas) híres a galíciai karácsonyi ételek között. A legelterjedtebb elkészítési módja pedig: A kagylóhéjakat megtisztítják, az lesz a „sütőforma”, előkészítik a tölteléket, az olívaolajon megdinsztelik a hagymát, fokhagymát, hozzáteszik a Guindilla paprikát, az apróra vágott Serrano sonkát, paradicsomot, petrezselyemzöldet, egy kis őrölt paprikát, fehér borral összefőzik, majd a kagylókat a héjak közepére helyezik, a tetejére a töltelék masszát rákanalazzák, leszórják zsemlemorzsával és készre sütik sütőben.
3. Kagyló (Las almejas) marinara szószban főzve (paradicsom, chilipaprika, fokhagyma, fehérbor) vagy a nagy méretű kagylók serpenyőben fokhagymával és chilivel megsütve.
4. Garnélarák sóval és babérlevéllel (Camarones con sal y laurel) ez a klasszikus nem hiányozhat a karácsonyi különleges ételek közül, sóval és babérlevéllel ízesítik.
5. Kacsakagyló (Percebes) kuriózum, a karácsonyi vacsorához némi anyagi áldozat, de öröm a szájban. Kísérheti citromlé vagy grillezett garnélarák. Nem kell túlgondolni a hozzávalókat, mert sokak szerint önmagukban tökéletesek.
 
3 tipikus karácsonyi halas étel Galíciában

1. Tőkehal karfiollal (Bacalao con coliflor) december 24-én az egyházi hagyomány szerint böjtöltek, csak egyszer étkezhettek, és akkor sem vehettek magukhoz húst. Ilyenkor gyakran halas ételek kerültek az asztalra, mint a karfiolos tőkehal. A korábban sótlanított tőkehalat együtt főzik a rózsákra szedett karfiollal. A karfiol mellé galíciai ajada, egy fokhagymás, paprikás olívaolaj kerül, amely házilag készül és feldobja minden étel ízét.
2. Sült tengeri sügér (Lubina al horno) a szentestei tipikus vacsorafogása a tengeri sügér, amely sokoldalúan elkészíthető sütőben. Sóval és citromlével ízesítik, a sütőbe helyezés után 10 perccel fehérborral felöntik, ha már aranyszínűre pirult megfordítják, és ezt a másik oldalával is megismétlik.
3. Hekk (Merluza) puha húsának és finom ízének megvan az a nagy előnye, hogy különféle összetevőkkel kombinálható bármilyen étel elkészítésénél. Az egyik módja, hogy tenger gyümölcsei pörkölttel együtt készítik.

3 tipikus galíciai húsos étel karácsonykor

1. A vilalbai kappan (El Capón de Vilalba) a kappan egy ivartalanított, hízott kakas, amelynek puha húsa tökéletes a tipikus karácsonyi étel elkésztéséhez. Általában december 25-én délben fogyasztják, akár pörköltként, akár sütve. Leginkább sütik, ilyenkor almás, szalonnás, aszalt sárgabarackos, aszalt szilvás töltelékkel töltik, és egyben sütik.
2. Sonka fehérrépa zöldjével (Lacón con grelos) Igazi téli eledel, december 25-én vagy január 1-jén kerül az ünnepi asztalra. A lacón egy spanyol érlelt sonka, amelyet sertés lapockából készítenek. Hagyományai a 17. századra nyúlnak vissza, a „Lacón galego” az európai jog szerint OFJ státusszal (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) rendelkezik. Az így készített sonkát sóban tartósítják, majd mielőtt az asztalra kerülne, a titok a főzési idejében rejlik, ami nem lehet kevesebb két óránál. Zöldséglevest készítenek mellé.
3. Marha csülök (Jarrete de ternera) a hagyományos karácsonyi ételek között van a marha csülök is. Lassú tűzön, legalább két-három órán keresztül főzik, vörösborral bolondítják.
 
4 tipikus karácsonyi desszert Galíciában

1. Palacsinta (Filloas) a galíciai palacsinta nagyon vékony palacsinta, hasonló a francia palacsintához, de abban különböznek egymástól, hogy a galíciai palacsinta tésztája ánizslikőrt tartalmaz. Könnyen elkészíthető, lekvárt, mézet vagy csokoládét adnak hozzá.
2. Édes fűszeres bundás kenyér (Torrijas) hagyományos karácsonyi desszert, a gyerekek imádják. A gyerekeknek cukros tejbe, tojásba forgatják a kenyérszeleteket, a felnőtteknek kijár a fehérborba vagy édesített vörösborba áztatott verzió is, ánizzsal, kardamonnal, reszelt narancshéjjal fűszerezik.
3. Kompótok (Compotas) a kompótok még a karácsonyi vásárokon is megtalálhatók, készül alma vagy körte kompót, fahéjjal ízesítik, és egy kis vörösbort is adnak hozzá.
4. „Hitel-válság” sütemény (Bandullo) egy nagyon régi desszert, amely Galíciában széles körben elterjedt, de mára már csak kevesen készítik. A maradék megszáradt kenyeret, vagy más édes tésztát keverik össze tejjel, tojással, amelybe mazsolát, mandulát, diót, almadarabokat, fahéjat vagy ánizst tesznek, és formában kisütik.

Spanyolország fűszerei

A spanyol konyha sajátos és karakteres fűszerkeverékekkel rendelkezik, amelyek meghatározzák az ételek illat és ízvilágát. Néhány fontos fűszer és fűszernövény:

  1. Fokhagyma (Ajo): Gyakran használják frissen aprítva vagy fokhagymapor formájában.

  2. Paprika (Pimentón): A spanyol paprika nagyon fontos az ízek kialakításában. Számos változata létezik, például édes, füstölt és csípős paprika.

  3. Oregánó (Orégano): Az oregánó sok ételben megtalálható, beleértve a pizzákat és a tésztaételeket is.

  4. Sáfrány (Azafrán): Drága, de intenzív színű és ízű fűszer, amelyet gyakran használnak a rizses ételekben, például a paellában.

  5. Cayenne-bors (Guindilla): Csípős paprikafajta, amelyet gyakran használnak az ételekhez.

  6. Petrezselyem (Perejil): A petrezselyem gyakori fűszernövény a spanyol konyhában, frissen vágva vagy szárítva.

  7. Bazsalikom (Albahaca): A bazsalikomot gyakran használják, például paradicsomos ételekhez.

  8. Tárkony (Estragón): A tárkony ismert és kedvelt fűszer, különösen szárítva használják.

  9. Só (Sal): A tengeri só, különösen a szárazföldi spanyol régiókban, fontos összetevője a spanyol ételeknek.

  10. Citromhéj (Cáscara de Limón): A friss citromhéj intenzív ízt ad a spanyol desszerteknek és egyes sós ételeknek.

Ez csak néhány példa a spanyol konyha gazdag palettájából. A spanyol konyhában az ételkészítés egyik kulcsa a minőségi alapanyagok és az ízek harmonikus egyensúlya.